Kuntalaisaloitekampanja

Ilmastotekoja tarvitaan juuri nyt, mutta päätöksenteko on valtiotasolla usein hidasta ja hankalaa. Käytännön ilmastotyö tapahtuu kuitenkin usein kunnissa, missä muutoksia on paljon helpompi saada läpi. On siis aika vaatia kunnanvaltuutetuiltamme päätöksiä tulevaisuuden puolesta kuntalaisaloitteen avulla! Fridays For Future auttaa sinua mainostamaan aloitettasi ja tarjoaa valmiita tekstipohjia, joita voit käyttää aloitteesi teossa.

Mikä on kuntalaisaloite? | Ohjeet | Aloitepohjat | Tehdyt aloitteet

Mikä on kuntalaisaloite?

Kuntalaisaloite on ehdotus koskien jonkin tietyn kunnan päätöksentekoa. Kuntalaisaloitteen voi tehdä kuka tahansa kunnan asukas, ja kunnalla on velvollisuus ilmoittaa aloitteen tekijälle, mitä aloitteen ansiosta on tehty. Aloitteelle kannattaa myös kerätä allekirjoituksia eli muita aloitteen tekijöitä: jos aloitteen tekijöinä on vähintään 2% kunnan asukkaista, on asia otettava käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta. Kuntien asukasluvut löydät Kuntaliiton sivuilta.

Huom! Kaikki kunnat eivät vielä käytä Kuntalaisaloite-palvelua. Jos oma kuntasi ei löydy palvelusta, sinulla on silti oikeus tehdä aloite toimittamalla se kuntaasi sähköpostitse, kirjeitse tai henkilökohtaisesti.

Ohjeet

 1. Selvitä, mikä asia juuri sinun kotikunnassasi kaipaa korjaamista. Pitäisikö kasvissyöntiin panostaa enemmän? Käyttääkö kuntasi jo uusiutuvia energianlähteitä? Onko joukkoliikenteessä korjattavaa? Kuntien tarpeet ja tilanteet ovat erilaisia, mutta jotain parannettavaa löytyy varmasti. Tarkista myös, ettei kunnassasi ole jo vireillä toista liian samankaltaista aloitetta.
 2. Mene osoitteeseen kuntalaisaloite.fi ja paina “Tee kuntalaisaloite”.
 3. Tunnistaudu palveluun joko vahvalla tunnistautumisella (pankkitunnukset, varmennekortti tai mobiilivarmenne) tai sähköpostilla.
 4. Valitse oma kotikuntasi valikosta.
 5. Valitse aloitteen tyypiksi kuntalaisaloite. Palvelussa voi tehdä aloitteen myös kunnallisesta kansanäänestyksestä, mutta sen käsittelemiseksi aloite vaatii taakseen 4% kunnan 15 vuotta täyttäneistä asukkaista. Useimpiin tarkoituksiin tavallinen kuntalaisaloite riittää.
 6. Kirjoita itse aloite. Paras aloite on lyhyt ja ytimekäs, ja vaatimasi asia tulee siinä selkeästi esille. Aloitteelle voi tuoda lisänäkyvyyttä myös esimerkiksi tekemällä sille omat nettisivut tai asiaa käsittelevän Youtube-videon – nämä linkit voi liittää mukaan aloitteen lisätietoihin. Lisää vielä aloitelomakkeen loppuun yhteystietosi. Voit joko kirjoittaa kokonaan oman aloitteesi tai käyttää Fridays For Futuren aloitepohjia. Jos haluat ajaa samanaikaisesti useampaa eri asiaa, kannattaa jokaisesta tehdä erillinen aloite.
 7. Tallenna aloite painamalla sivun alareunasta, niin pääset luonnoksen tarkastelusivulle. Tarkista, että kaikki tiedot ovat varmasti oikein – tämän jälkeen aloitteen sisältöä ei voi enää muokata. Kun kaikki on varmasti kunnossa, sivun alareunasta voit valita haluatko kerätä aloitteellesi muita osallistujia vai lähettää sen suoraan kunnalle.

Valmista tuli! Ylläpidon tarkastuksen jälkeen aloitteesi julkaistaan palvelussa, ja voit alkaa kerätä sille allekirjoituksia. Aloitteen vastuuhenkilönä sinusta tulee automaattisesti sen ensimmäinen allekirjoittaja, eli sinun ei tarvitse allekirjoittaa aloitetta erikseen.

Kun aloite on tehty, on tärkeää saada sille näkyvyyttä. Lähetä meille linkki aloitteeseesi osoitteeseen [email protected], niin lisäämme sen kampanjamme aloitelistaan. Kannattaa myös kertoa kaikille kavereille, puhua aloitteesta koulussasi ja levittää sitä sosiaalisessa mediassa hashtagilla _______. Näkyvyyttä voi saada myös vaikkapa tekemällä kaveriporukalla asiasta kertovan videon tai kirjoittamalla paikallislehteen. Onnea matkaan!

Aloitepohjat

Aloitepohjat ovat vapaasti kaikkien kampanjaan osallistuvien käytettävissä. Lisää vain tekstiin kuntasi nimi tai muokkaa sitä haluamallasi tavalla juuri omalle kunnallesi sopivaksi.

 • Kasvisruokapäivä kouluihin
 • Hiilineutraaliustavoitteen asettaminen
 • Ilmastohätätilan julistaminen (ja sen mukaiset teot)
 • Suojellun metsäpinta-alan nostaminen
 • Nurmikkojen muuttaminen niityiksi
 • Julkisen liikenteen kehittäminen
 • Pyöräteiden kehittäminen
 • Siirtyminen 100% uusiutuviin energianlähteisiin
 • Puu- ja muun ekologisen rakentamisen lisääminen

Tehdyt aloitteet

Kampanjaan ei vielä ole lisätty yhtään aloitetta. Jos haluat oman aloitteesi listaan, kerro siitä meille osoitteeseen [email protected]!