24. syyskuuta

Kansainvälinen ilmastolakko 24. syyskuuta

24. syyskuuta järjestetään ympäri suomea lakkoja ilmaston puolesta. Pyrimme keräämään tälle sivulle kaikki Suomen lakot.

Tänä vuonna ympäri maailmaa on koettu hurjia sään ääri-ilmiöitä, ja Suomessakin kesä on ollut poikkeuksellisen kuuma ja helteinen. Olemme nähneet ettei mikään planeetan kolkka tule säästymään ilmastokriisin vaikutuksilta. Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt, esimerkiksi kuivuus, tulvat ja helteet yleistyvät ja asettavat suuren määrän maapallon väestöstä ja luonnosta merkittävään vaaraan. Ilmastokriisi on jo täällä.

 

Ilmastokriisi ei kuitenkaan kohtele kaikkia samalla tavalla, vaan olemassa olevien järjestelmien rakenteet vaikuttavat vaikutusten jakautumiseen. Kaikkein eniten kriisin vaikutukset näkyvät köyhimpien ihmisten elämässä, kehittyvissä maissa, ja jo valmiiksi syrjittyjen vähemmistöjen keskuudessa. Viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet, että rikkain prosentti päästää ilmakehään kaksinkertaisen määrän hiilidioksidia maapallon köyhimpään 50 %:iin verrattuna. Yleisesti ilmastokriisi koettelee eniten niitä alueita ja yhteisöjä, jotka ovat vähiten vastuussa sen synnystä. Meidän pitää tiedostaa tämä eriarvoisuus, kun puhumme ilmastokriisistä ja sitä torjuessa täytyy toimet toteuttaa globaalisti ja paikallisesti oikeudenmukaisesti.

 

Jotta voimme välttää ilmastokriisin pahimmat vaikutukset, päästöjä on vähennettävä rajusti. Se tarkoittaa, että meidän pitää luopua fossiilisista polttoaineista ja lopettaa niiden louhinta, polttaminen ja käyttö. Tässä poliitikot ja vallanpitäjät ovat epäonnistuneet. Lupauksia ja tavoitteita on annettu, mutta sanat eivät ole muuttuneet teoiksi eikä aikaa ole enää hukattavaksi. Planeetan sekä sillä elävän elämän hyvinvointi pitää asettaa etusijalle ja siksi kokoonnumme jälleen vaatimaan tarvittavia toimia. Kannustamme kaikenikäisiä ihmisiä koululaisista eläkeläisiin osallistumaan ilmastolakkoon yhteisen planeettamme ja tulevaisuutemme puolesta!

 

Pandemia ei ole ohi, joten otathan koronatilanteen huomioon osallistuessasi. Ethän tule paikalle sairaana, vältä fyysisiä kontakteja ja pidä etäisyyttä toisiin mielenosoittajiin.

Helsinki

Paikka: FFF järjestää kokoontumisen Eduskuntatalon edustalla, josta voidaan tarvittaessa levittäytyä Kansalaistorin puolelle. Seuraamme osallistujamäärää ja pyrimme tarvittaessa jakautumaan vielä jonnekkin muualle.

Aika: 24.9.2021 klo 10 – 14

Facebook: https://www.facebook.com/events/2999950900273117/

Turku

Paikka: Tuomiokirkontori

Aika: 24.9.2021 klo 12 – 15

Facebook: https://www.facebook.com/events/810552826284083/

Salo

Paikka: Salon kaupungintalo

Aika: 24.9.2021 klo 10 – 12

Facebook: https://www.facebook.com/events/256905726439907