Kategoriat
Lakko

Kutsu kansainväliseen ilmastolakkoon 24.9.2021.

Uusi IPCC-raportti kertoo hälyttävää tietoa ilmastokriisistä: 1,5 asteen lämpenemisen raja saattaa ylittyä 2030-luvun alussa tai jopa aikaisemmin. Ilmastokriisi ei ole tulevaisuutta, vaan aidosti tätä päivää, ja se vaikuttaa jo hyvin merkittävällä tavalla satojen miljoonien ihmisten elämään.

 

Kaikkein eniten kriisin vaikutukset näkyvät köyhimpien ihmisten elämässä, kehittyvissä maissa, ja jo valmiiksi syrjittyjen vähemmistöjen keskuudessa. Viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet, että rikkain prosentti päästää ilmakehään kaksinkertaisen määrän hiilidioksidia maapallon köyhimpään 50 %:iin verrattuna. Yleisesti ilmastokriisi koettelee eniten alueita ja yhteisöjä, jotka ovat vähiten vastuussa sen synnystä.

 

Ilmastokriisi ei liioin tapahdu tyhjiössä. Toiset yhteiskunnalliset kriisit, kuten esimerkiksi rasismi, seksismi, ableismi ja luokkaerot vaikuttavat ilmastokriisiin, ja toisin päin. Siksi ilmastokriisiä ei voi käsitellä yksittäisenä ongelmana, vaan yhteydessä muihin. Taistelumme ovat yhteydessä ja sidoksissa toisiinsa, ja parhaimmillaan ilmasto-oikeudenmukaisuuden vaatiminen voi tuoda meidät yhteen. Samaan aikaan meidän pitää tunnustaa, etteivät kohtaamamme ongelmat ole samanlaisia, emmekä koe niitä samoissa määrin.

 

Päättäjien varsinkin globaalissa pohjoisessa on kannettava vastuunsa ekologisesta katastrofista, joka on suurelta osin heidän aiheuttamansa. IPCC:n raporttikin osoittaa, ettei aikaa ole hukattavaksi. Jotta voimme välttää ilmastokriisin pahimmat vaikutukset, päästöjä on vähennettävä rajusti. Se tarkoittaa, että meidän pitää luopua fossiilisista polttoaineista ja lopettaa niiden louhinta, polttaminen ja käyttö. Planeetan sekä sillä elävän elämän hyvinvointi pitää asettaa etusijalle.

 

Tähän asti päättäjät eivät ole tehneet riittävästi ilmastokriisin hidastamiseksi, vaikka ovat niin luvanneet, ja aikaa on ollut vuosikymmeniä. Nyt tarvitsemme nopeita, konkreettisia ja oikeudenmukaisia toimia, ja niitä tulemme myös vaatimaan.

 

Fridays for Future kutsuu kaikki mukaan kansainväliseen ilmastolakkoon 24. päivä syyskuuta. Ottakaa meihin rohkeasti yhteyttä Instagramissa, Twitterissä tai sähköpostitse [email protected], jos lakon järjestäminen esimerkiksi omalla paikkakunnalla tai lakkoon osallistuminen yleisesti kiinnostaa.

 

Koronaviruspandemiasta johtuen muistetaan pitää turvavälit, käytetään maskia ja hakeudutaan tarvittaessa testiin. Pahimmilla tautialueilla ja suurissa kaupungeissa lakko järjestetään todennäköisesti hajautetusti; tästä luvassa lisää tietoa ja ohjeita lähiviikkoina!

 

Terveisin: Fridays for Future Suomi