Kategoriat
Blogi

Amazonia tarvitsee meitä

Tänä viikonloppuna, 28.-30. elokuuta, ympäri maailmaa järjestetään protesteja ja osoitetaan mieltä Amazonian ihmisten, alkuperäiskansojen ja sademetsän puolesta. Myös Fridays For Future Suomi osallistuu alkavaan toimintaviikonloppuun somen välityksellä.

Fridays For Future on nuorten ilmastoaktivistien liike, ja ilmastoaktivismia tehdään ennen kaikkea yhdessä. On mahtavaa, kuinka nostamme yhtenä liikkeenä äänemme sellaisten ihmisten puolesta, jotka tälläkin hetkellä elävät – mahdollisesti taistelevat elämästään – lähes toisella puolella maapalloa. Toisella puolella planeettaa, jonka me kaikki haluamme pelastaa.

Ilmastoliike ei ole koskaan vain ilmastoliike. Koska ilmastonmuutos koskettaa koko maailmaa, ei ilmastoliike voi sulkea olennaisuuksia pois. Kun Black Lives Matter-mielenosoitukset olivat kesäkuussa näkyvimmillään, muistutettiin, että ilmastoliike on antirasistinen ja ajaa tasa-arvoisuutta. Pitäisihän jokaisen maapallollamme asuvan olla tasa-arvoinen.

View this post on Instagram

The Amazon rainforest is dying. 🌴🌴🌴 It is the largest rainforest in the world, producing about 6% of the earth’s oxygen and storing a quarter of the CO₂ absorbed by land every year. 🔥🔥🔥 More than 2000 fire hotspots were observed in the Amazon rainforest last June alone. That is the highest number in 13 years! And that was not even in the fire season. 🚜🚜🚜 About 17% of the Amazon rainforest has already been destroyed. If we reach 20-25% deforestation the forest will probably pass the point of no return. 🏜🏜🏜 As deforestation proceeds the forest’s water cycle gets disrupted and in the worst case more than half of the forest will turn into dry savannah. 🌡🌡🌡 Without the Amazon rainforest, it is very likely to be impossible to meet the 1.5 degree target to mitigate climate change. If we lose our forests, we lose the fight against climate change! 🦠🦠🦠 The Coronavirus has worsened the situation. The media’s attention lies on the Covid-19 pandemic and the Brazilian government sees this as an opportunity to cut down environmental restrictions, facilitating illegal deforestation. Covid-19 infections are multiplying exponentially among the indigenous communities in the Amazon. 80% of the world’s biodiversity is found on indigenous peoples’ land. Last year 212 environmental defenders were murdered and now, during the Covid-19 pandemic, over 1000 indigenous villages on alert. Tribes are dying! In order to protect the Amazon it is crucial to defend its indigenous people! ✊✊✊ Join the global Amazon action days this weekend Friday to Sunday! Follow @fridaysforfuture.fi @fridaysforfuturebrasil participate in the online strike and share with all your friends! 💶💶💶 Please also donate to the SOS Amazônia Fund – link in bio! 💚💚💚 #sosamazonia #defendthedefenders #fridaysforfuture #schoolstrike4climate #climatestrikeonline #climatejustice #isvagentsofchange

A post shared by ISV Agents of Change 💚 (@isvagentsofchange) on

Kriisi kuin kriisi

Kriisin edessä emme poikkea vaatimuksistamme. Uusi koronavirus on pelottavan samankaltainen ilmastokriisin kanssa. Hyvä, mutta samalla kovin pelottava asia on se, miten nopeasti ja intensiivisesti koko maailma uuteen virukseen reagoi. Viruksen torjunnassa on tuttuja elementtejä: tutkijoiden kuunteleminen, nopeat toimet, tietoisuuden levittäminen, niiden auttaminen, jotka ovat huonommassa asemassa. Kriisistä kriisinä puhuminen. Samalla tavalla me toivomme ilmastokriisiin suhtauduttavan, ja samoin me itse suhtaudumme koronakriisiin, vaikka se onkin vain pieni näyteikkuna siihen maailmaan, jonka ilmastokriisi tuo tullessaan.

Vaikka Fridays For Future on tunnettu erityisesti koululakoistaan, haluamme puolustaa myös kaikkia niitä ihmisiä, jotka taistelevat luonnon tuhoamista vastaan. Ja Amazonin alkuperäiskansat, jotka elävät Amazonin sademetsässä, kamppailevat nyt myös toista uhkaa vastaan: koronavirusta.

Keväällä, uuden viruksen ilmestyttyä, maasta kuin maasta kuului uutisia katastrofaalisesti kasvavista tartunta- ja kuolemaluvuista. Kesällä tilanne paikoin rauhoittui ja nyt syksyllä monessa maassa yritetään parhaansa, jotta koronatilanne ei paisuisi kevään lukemiin. 

Brasiliassa tilanne on kuitenkin edelleen hälyttävä, on ollut koko ajan. Brasilian luoteisosien osavaltiossa Amazonasissa tartuntaluvut ovat korkeat ja alkuperäisväestön keskuudessa on jo kymmeniätuhansia tartuntoja ja tuhansia kuolemia. Alkuperäisväestön tärkein terveydenhuoltojärjestelmä Manauksen kaupungissa on romahtanut. Resursseista on puutetta. Sairaaloissa ei ole edes peruslääkkeitä, -suojaustarvikkeita tai hengityskoneita.

Defend the defenders

Mutta mitä tekemistä tällä kaikella on ilmastokriisin torjumisen kanssa? Sitähän Fridays For Future tavoittelee? Kampanjan hashtag #DefendTheDefenders tiivistää olennaisen. Amazoniassa asuvat alkuperäiskansat ovat niitä, jotka puolustavat sademetsää eniten. Jos puolustajia ei ole, kuka puolustaa? Jos puolustajat joutuvat taistelemaan hengestään toista kriisiä vastaan, kuka pitää luonnon puolia?

Eri alkuperäiskansoja on yli 90 maassa ympäri maailmaa. Jotkut niistä elävät täysin eristyksessä aikamme teollisista yhteiskunnista, jotkut vuorovaikutuksessa eri maiden väestöjen kanssa. Monella alkuperäiskansalla on kuitenkin yksi yhdistävä tekijä: suhde luontoon. Useiden alkuperäiskansojen pitkälle ulottuvaan historiaan kuuluu keskeisesti luonnossa ja luonnon kanssa eläminen. Sukupolvelta toiselle kulkeneet tiedot ja taidot ulottuvat tähän päivään asti luonnon kunnioittamisella ja suojelemisella.

Amazonian alkuperäisväestöjä kohtaan tehdään kuitenkin jatkuvia ihmisoikeusloukkauksia sortamalla heitä ja tuhoamalla heidän elinympäristöään. Oikeudenmukaisuuden ja luonnon puolesta on syytä taistella, ja hankalassa tilanteessa – tai vaikkei tilanne olisi hankalakaan – ilmastoliike osoittaa tukensa pitkäaikaisimmille luonnonsuojelijoille. Vaikka alkuperäiskansat muodostavat alle 5 prosenttia maailman väestöstä, ne suojelevat 80 prosenttia maailman biodiversiteetistä.

Elintärkeä ekosysteemi

Amazonin sademetsä on maailman suurin sademetsä, ja sen keskuudessa sijaitsee myös maailman suurin joen valuma-alue. Amazonin sademetsä on monesta syystä elintärkeä ekosysteemi meidän planeetallemme. Amazonia on biodiversiteetiltään erittäin rikas: sademetsästä löytyy noin kymmenesosa maapallon kaikista lajeista. Alueella asuu 34 miljoona ihmistä, joiden elämäntapa riippuu sademetsästä ja sen resursseista. Amazonin sademetsällä on myös tärkeä rooli alueen vedenkierrossa ja sademäärän säätämisessä. Sademetsä toimii valtavana hiilinieluna, joka sitoo noin neljänneksen maassa varastoituneesta hiilestä.

Noin 17% Amazonin sademetsästä on jo tuhottu, ja WWF:n ennusteen mukaan nykyisellä tahdilla yli neljäsosan sademetsästä tulee häviämään vuoteen 2030 mennessä. Amazonian metsäkadosta Brasilia aiheuttaa yli puolet, mutta metsäkato on lisääntymässä myös muissa Amazonian maissa kuten Boliviassa ja Perussa. Amazonin sademetsän tuhon tärkeimmät aiheuttajat ovat maanviljely (etenkin soijan) ja karjanpito.

Amazonian menetyksellä olisi vakavia seurauksia. Jos saavutamme 20-25% metsäkadon, sademetsä tulee todennäköisesti ylittämään pisteen, josta ei ole enää paluuta. Kun metsäkato etenee, metsien veden kiertokulku häiriintyy ja pahimmassa tapauksessa yli puolet metsästä muuttuu kuivaksi savanniksi. Sademetsän monimuotoisuuden romahtaminen sekä ilmastonmuutos ovat ihmiskunnalle suuri uhka. Ilmastonmuutoksen kannalta metsäkato sekä lisää hiilidioksidia ilmakehään että poistaa kyvyn sitoa olemassa olevaa hiilidioksidia.

Kauppasopimus edistää lisää tuhoa

EU:n Mercosur-sopimus on suunnitteilla oleva kauppasopimus EU:n ja Etelä-Amerikan yhteismarkkinoiden, eli Mercosurin, välillä. Sen tarkoituksena on helpottaa Mercosur-maiden Brasilian, Argentiinan, Paraguayn ja Uruguayn tuotteiden, kuten naudanlihan, soijan ja bioetanolin, tuontia EU:hun. Valitettavasti nämä tuotteet ovat pääroolissa Amazonin sademetsien tuhoamisessa. EU:n Mercosur-sopimus edesauttaa siis Amazonin sademetsän hävittämistä, jonka seurauksena ilmakehän hiilidioksidi lisääntyy. Kauppasopimuksen myötä alkuperäisväestöä vastaan tehtävät ihmisoikeusloukkaukset tulevat lisääntymään. Jo nyt moni tulee karkotetuksi mailtaan tai jopa salamurhatuksi maa-alueita koskevissa konflikteissa. EU:n Mercosur-sopimus saa myös aikaan massiivisen hinnoittelupaineen eurooppalaisille viljelijöille johtamalla esimerkiksi massatuotettujen naudanlihan ja soijan maahantuonnin kasvuun. Se hyödyttää ilmastolle haitallista autokauppaa ja antaa enemmän valtaa suurten, monikansallisten yhtiöiden käsiin tukahduttaen alueellista kaupankäyntiä. Sopimus on siis ehdottomasti jäädyttävä.

Tyhjiä lupauksia?

EU:n Mercosur-sopimus on yksi asioista, joihin Euroopan päättäjät pystyisivät toimillaan vaikuttamaan. Maailman suurimman sademetsän kohtalo on tehtävän politiikan varassa. Suuri vastuu on myös/etenkin Etelä-Amerikan päättäjien harteilla. Kuitenkin koronan vallitessa Brasilian ympäristöministeri Ricardo Salles on todennut pandemian olevan “tilaisuus vähentää ympäristörajoituksia Amazoniassa, kun mediahuomio on rajoitettua”. Vuonna 2019 Davosin talousfoorumissa pitämässä puheessaan Brasilian presidentti Jair Bolsonaro sanoi seuraavasti: “Millään muulla maalla ei ole niin paljon metsää kuin Brasilialla. Brasilia on maa, joka suojelee ympäristöä eniten.” Yksi niistä lupauksista, joka olisi syytä lunastaa, ennen kuin on liian myöhäistä. 

Mitä minä voin tehdä?

Miten sitten täältä Suomesta käsin voi mitenkään vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu Amazonin sademetsissä? Vaihtoehtoja on paljonkin.

Fridays For Futuren SOS Amazonia-kampanja lähti lahjoitusten keräämisestä Amazonasin terveydenhuollolle ja alkuperäiskansojen elinolojen paranemisen kautta myös arvokkaan luonnon säilyttämiselle. Lahjoittaa voi osoitteessa https://www.sosamazonia.fund/. Kaverillekaan vinkkaaminen ei ole kiellettyä, ja pieninkin rahasumma auttaa.

Olet jo lukenut Amazonian tilanteesta tästä tekstistä, mahtavaa. Vaikuttaakseen on hyvä tietää asian laita. Luettuasi asioista voit valistaa muita, ja ennen kaikkea painostaa poliitikkoja: myös esimerkiksi sähköpostin tai muun viestin lähettäminen heille on tehokas vaikutuskeino. Netistä löytää lukuisia vetoomuksia Amazonian pelastamiseen liittyen.

Tänään on perjantai, ja toimintapäiviä Amazonian hyväksi on vielä jäljellä. Tänään somessa voi onlinelakkoilla Amazoniaa tukien hashtageillä #SOSAmazonia #AmazonFires #DefendTheDefenders. Huomenna vuorossa on päättäjien painostusta: voit piirtää silmät käsiisi, ottaa kuvan, ja postata someen hashtageillä #SOSAmazonia #WeAreWatchingYou #StopEuMercosur. Myös Twitterissä voi valittaa, kysellä ja torua samoilla hashtageilla tägäten esimerkiksi EU-komission Suomalaisia (Twitter-myrskyä klo 17 lähtien). Sunnuntaina huomio keskittyy etelä-amerikkalaisiin johtajiin hashtageillä #SOSAmazonia ja #WeAreWatchingYou. Twiittejä voi kohdistaa etelä-amerikkalaisille päättäjille taas klo 17. Someen voit postata hashtagien kera myös videon, jossa lyöt kattilaa lusikalla ikkunan edessä huutaen esim. “SOS Amazonia”, “Pysäytetään metsäkato”, “Pelastetaan sademetsä” tms.

Jos olet kiinnostunut maapallon ja luonnon suojelemisesta enemmän, voit myös liittyä meihin osallistuaksesi jatkossa tämänkaltaiseen toimintaan. 

Kaikkea ei tarvitse tietenkään tehdä ja pieninkin rahasumma tai somepäivitys auttaa. 

Ennen kaikkea kannattaa pitää silmällä Suomen ja kansainvälisen FFF:n someja. Paljon toimintaa on luvassa!

Lähteet:

https://www.nationalgeographic.com/environment/2018/11/can-indigenous-land-stewardship-protect-biodiversity-/

https://www.worldbank.org/en/topic/indigenouspeoples

https://www.sosamazonia.fund/en

https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/08/why-amazon-doesnt-produce-20-percent-worlds-oxygen/

https://www.nationalgeographic.com/environment/global-warming/deforestation/

https://wwf.panda.org/our_work/our_focus/forests_practice/deforestation_fronts2/deforestation_in_the_amazon/

https://finnwatch.org/fi/blogi/648-miten-eu:n-ja-brasilian-vaelinen-kauppasopimus-vaikuttaa-sademetsaetuhoihin

Fridaysforfuture -Instagramkäyttäjä

Kirjoittajat: Tilda Sederholm ja Aidan Mendoza Hayward

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.